Jak vybrat tu správnou sedačku? Poradíme vám.

Plánujete si pořídit novou sedací soupravu? Zvažte nejen své finanční možnosti, ale také praktickou stránku vašeho bytu. Na sedačce budete doma trávit spoustu času - vyberte si proto takovou, která vám bude vyhovovat po všech stránkách.

sedacka

Sedací soupravy mohou být jako dominanta obývacího pokoje různé. Najdete je v nejrůznějších barevných i stylových provedeních, vybrat podle sebe ale můžete i funkce a uspořádání. Jak vybrat sedací soupravu skutečně vám na míru? 

TIP: Zvážíte-li veškeré vaše požadavky, zaklikat jednotlivé parametry pro sedací soupravy můžete na Biano.cz. Vyfiltrujete tak přehledně barvu, cenu, materiál, počet míst a třeba i variantu rohu nebo vhodnost pro každodenní spaní. A můžete procházet stovky různých e-shopů přehledně a na jednom místě.

Jaké parametry byste měli zvážit? 

Nejdříve je třeba zvážit velikost sedačky, která se pochopitelně odvíjí od toho, kolik lidí na ní bude trávit čas. Po jednoho člověka byste vyčlenit alespoň 60-80 cm. Vemte tedy v úvahu kolik členů má vaše rodina, případně jak často máte návštěvy. 

Také je třeba zvážit dispozice vašeho obývacího pokoje. Podle toho vybíráte sedačky rovné, rohové nebo do tvaru U. Rohové sedačky, neboli sedačky do L, zase můžete specifikovat variantou rohu, existují ale i univerzální produkty, které můžete uzpůsobit na levou i pravou stranu.

Zvažte:

  • počet osob
  • velikost vašeho obývacího pokoje
  • tvar sedací soupravy a variantu rohu
  • cenu 
  • materiál konstrukce
  • údržbu potahového materiálu
  • další funkce (úložný prostor, aj.)
pexels photo 276583

Materiály a jejich údržba

Potahový materiál pro sedačku vybírejte nejen podle vzhledu, ale také praktičnosti. Gauč bude muset snést velkou zátěž, měl by vám vydržet a také se dobře udržovat. Sedačky z kůže jsou dražší, ale zato omyvatelné a vyznačují se dlouhou životností. Podobné vlastnosti, ale nižší cenovku, pak má koženka a ekokůže, které ale zároveň nejsou tolik odolné, jako sedací soupravy kožené. 

Látkové sedací soupravy patří k těm nejčastějším a nejlevnějším. Najdete je v nepřeberném množství provedení i barev. Jednou za čas je ale budete muset důkladně vyčistit pomocí mokrého vysavače nebo tepovače.

Materiál konstrukce sedací soupravy 

Konstrukce je důležitá, jelikož určuje, jak stabilní a kvalitní vaše sedací souprava je. Ty nejpevnější konstrukce jsou z kovu, nejčastěji z ocele. Najít ale můžete i masivní konstrukce ze dřeva, které se také vyznačují vysokou kvalitou provedení i pevností. Méně kvalitní, ale zase nejlevnější, jsou konstrukce z dřevotřísky. 

sedacisouprava

Pro každodenní spaní nebo jen pro hosty?

Sedačku ale volte i podle toho, zda na ní chcete spát každý den a plnohodnotně ji využívat jako postel, nebo ji mít připravenou pro občasné návštěvy na přespání. Pokud se zaměřujete na první variantu, pak si vyberte skutečně sedačku vhodnou pro každodenní spaní, ideálně s jednou celistvou matrací, kterou si můžete zvolit dle svých preferencí. Výhodou také je, že rozkládací sedačky poskytují další úložný prostor navíc, buď na lůžkoviny nebo sezónní oblečení.

Další zajímavé články

Nepřehlédněte

Regál 80 cm dub sonoma

3 043 Kč
Shop

Jídelní židle Mosso

4 439 Kč
Shop

Regál 80 cm bílý

3 043 Kč
Shop

Jídelní stůl TODI 80 cm - černá/bílá

3 925 Kč
Shop

Koupelnová skříňka s regálem 40 dub sonoma

3 428 Kč
Shop

Komoda 6 šuplíků Malva 120 cm Dub Sonoma

4 688 Kč
Shop